Под којим условима студенти медицине могу на праксу?

Студенти виших година Факултета медицинских наука у 2021. су пропустили праксу у Универзитетском клиничком центру, због тога што је ова здравствена установа била у ковид систему.

Они ће од јесени моћи да прате вежбе из клиничких предмета, а услов за обављање праксе је да високошколци буду вакцинисани, или да обаве тестирање пре одласка на одељења.

За студенте медицине који желе да се вакцинишу током следеће недеље факултет ће организовати имунизацију.

У претходној академској години 2020/21. која је завршена пре месец дана, за студенте виших година Факултета медицинских наука, праксе у Универзитетском клиничком центру није било, јер су скоро сва одељења ове здравствене установе била у ковид систему.

Они нису ни могли да обаве вежбе у уобичајеним клиничким условима, јер су се радиле само хитне интервенције, док су медицинске интервенције биле сведене на збрињавање ковид пацијената.

Уз то, град је био скоро годину дана у ванредној ситуацији због пандемије, а уколико од јесени буде могуће, односно Универзитетски клинички центар не буде опет оптерећен ковид пацијентима и настави уобичајеним режимом рада, студенти ће моћи да обаве праксу у клиничким условима.

Од пролећа је примећено значајније интересовање младих за вакцинацију. Најбројнији су били студенти медицине.

Према речима декана Факултета медицинских наука, пошто је у претходној школској години изостала пракса у Универзитетском клиничком центру, разматра се могућност да се крајем лета или у септрембру обави у карантинским условима пракса из клиничких предмета за студенте виших година медицине.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *