Подизање свести о правима жртава у Србији

У Крагујевцу је одржан регионални састанак посвећен подршци жртвама криминалитета у Србији.

Насиље у породици и пораст жртава је забрињавајући наводе стручњаци па је потребно умрежити све постојеће актере како би се овај проблем свео на најмању могућу меру.

Тим који спроводи пројекат под називом “Подизање свести о правима жртава у Србији” поред Крагујевца посетиће и остале градове у земљи у циљу спречавања пораста криминалитета и жртава насиља.

Циљ састанка је да окупи представнике правосудних органа, центара за социјани рад, полиције, здравствених установа и организација цивилног друштва.

Сви постојећи ресурси требало би да буду искоришћени како би се насиље искоренило.

Умрежавање људи који раде на спречавању и искорењавању овог проблема је од немерљивог значаја за ширу друштвену заједницу.

Жртве насиља свакодневно су суочене са бројним проблемима.

За многе облике насиља и злостављања се уопште не зна због бројних предрасуда које постоје у нашој средини.

Обично се ради о емотивној, психолошкој, финансијској правној помоћи које жртве потражују а саме нису у прилици да такву помоћ обезбеде.

У том случају потребно је пружити организовану помоћ.

На Регионалном састанку који је посвећен подршци жртвама криминалитета представљена су и истраживања постојећих служби које се баве жртвама насиља.

Организатор скупа који представља пројекат “Подизање свести о правима жртава у Србији” је Мултидонаторски фонд Светске банке за подршку сектору правде у Србији у сарадњи са Виктимолошким друштвом Србије.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *