Подизање свести о значају борбе против дијабетеса

Друштво за борбу против шећерне болести организовало је акцију у оквиру обележавања Светског дана дијабетеса на тему Нега у дијабетесу.

У просторијама Спортског друштва Вашариште одржана је радионица на којој су полазници могли да науче како се спрема здрава и безглутенска храна.

Акција у Крагујевцу организована је са циљем подизања свести јавности о дијабетесу као најраспротрањенијем хроничном обољењу.

У нашој земљи према процени Института за јавно здравље Србије од дијабетеса болује око 770 хиљада људи, или 12 процената одраслог становништва.

У просторијама фудбалског клуба Вашариште, кoje je и носилац пројекта Спортом против дијабетеса, под покровитељством Друштва за борбу против шећерне болести организована је едукативна радионица.

Лекари наглашавају да се налазимо усред две велике епидемије, ковида 19 и епидемије дијабетеса код кога је посебно изражен тип 2.

Као једину превенцију истичу вакцинацију оболелих од ове болести како би у случају заразе корона вирусом имали лакшу клиничку слику.

Родитељи и деца која имају проблем са дијабетесом радо се окупљају на оваквим трибинама и сличним акцијама, где могу да чују стручна мишљења најистакнутијих професионалаца како из примарне здравствене заштите тако и из Универзитетског клиничког центра.

Удружење за борбу против шећерне болести планира да у наредном периоду на овом простору заједно са сродним удружењима организује спортске и едукативне садржаје како би убудуће сличне акције биле ефектније и приступачније свим нашим суграђанима.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *