Подршка ЕУ интерно расељеним лицима и повратницима

Поводом завршетка пројекта „Подршка одрживом повратку интерно расељених на Косово“, који је финансирала Европска унија, у Крагујевцу је одржан округли сто на коме је било речи о сарадњи између јавног и цивилног сектора, улагањима Европске уније и програме подршке интерно расељенима и повратницима у Србији.

Представљен је и програм Владе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију намењен овој популацији, а ради побољшања њихових услова за живот и запослење.

У оквиру пројекта „Подршка одрживом повратку интерно расељених на Косово“који је немачка организација АСБ реализовала у сарадњи са Центром за равномерни и регионални развој, имао је за циљ да се породицама интерно расељених помогне у њиховим настојањима за одрживи повратак на Косово.

Током двогодишње реализације, за више од 130 корисника организовано је пет обука за рад у информационо-комуникационом сектору, а као подршка развоју пословних идеја повратника.

Подељено је и 56 грантова, појединачне вредности 2500 евра, у виду машина и опреме за почетак пословања и 13 пакета намештаја и беле технике за повратничке породице.

На тај начин,повећане су шансе за запослење и стварање прихода интерно расељених и одрживост њиховог повратка.

Поред Крагујевца, пројекат је реализован у још 15 општина, међу којима су: Крушевац, Краљево, Чачак , Трстеник, Аранђеловац, Врање, Бујановац и део је ширег програма „Европска унија – подршка одрживим решењима за интерно расељене и реинтеграцију повратника“, вредног 5,65 милиона евра.

Кроз различите програмске активности, подршку интерно расељенима дали су и градови Крагујевац и Крушевац.

Циљ овог пројекта је да се породице економски оснаже, незапослени чланови радно ангажују, као и да се смањи зависност од социјалне и хуманитарне помоћи на које су, пракса показује, интерно расељени углавном ослоњени.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *