Подршка локалним самоуправама у планирању јавног здравља

У планирању јавног здравља у Шумадији, крагујевачки Инситут за јавно здравље представља подршку локалним самоуправама.

Град Крагујевац је оформио посебну организациону јединицу која се бави јавним здрављем, а има активан и Савет за здравље и програме јавног здравља које спроводи у сарадњи са Институтом.

Институт за јавно здравље Крагујевац, заједно са представницима локалних самоуправа и здравствених установа на територији Шумадијског округа почиње са реализацијом првог програма у оквиру Плана јавног здравља који се односи на анализу ефеката и рада здравствене службе и обезбеђеност становништва здравственом заштитом.

Локалне самоуправе треба активно да учествују у спровођењу програма из Плана јавног здравља, што подразумева да у својим буџетима определе новац и пруже сву неопходну помоћ у реализацији.

До сада су, поред града Крагујевца, уговор потписале општине Баточина, Лапово, Кнић и Рача, а очекује се да ових дана буде потписан и споразум са општином Аранђеловац.

Институт за јавно здравље програме предлаже за све локалне самоуправе, онако како је то законом прописано.

Рад Савета за здравље фокусиран је на унапређење промоције и превенције, заштиту становништва од заразних болести и сарадњу са градском организацијом Црвеног крста.

Извештава новинарка РТК Зорица С. Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Подршка локалним самоуправама у планирању јавног здравља”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *