Подршка Швајцарске Србији и Крагујевцу

Швајцарска ће у наредне четири године за Србију определити 95 милиона евра, што је за 10 одсто више у односу на претходне три године.

Три кључне области заступљене у новој стратегији су: подршка Влади и локалним самоуправама, образовању и енергетици, изјавио је Филип Ге за Телевизију Крагујевац приликом представљања нове стратегије у Београду.

Швајцарска је четврти билатерални донатор у Србији и захваљујући подршци ове развијене земље у Србији је отворено 100 хиљада радних места, остварен приход од 50 милиона евра у малим и средњим предузећима, развија се дуално образовање и процес инклузије.

На пољу децентрализације, кроз различите програме обуке помажу ефиксанијем раду локалних самоуправа, а током спровођења фискалне консолидације Србије, Швајцарска је пружила немерљиву помоћ за уштеде у буџету.

Током претхдне две деценије Швајцарска је са преко 350 милиона евра помогла Србији. Нови четворогодишњи план Швајцарске стратегије усмерен је на побољшање рада јавне управе, односно локалних самоуправа, подршку малим и средњим предузећима, спровођење дуалног образовања, инклузије и енергетске ефикасности.

Стратегијом се опредељује 45 милиона евра за запошљавање, 36 милиона евра за Владу односно управљање на локалном нивоу и 14 милиона евра за енергетску ефикасност.

Швајцарска тако наставља пружање подршке Србији у реформским процесима, њеном путу ка европским интеграцијама кроз јачање демократских и ефикасних институција.

Стратегија превиђа конкретне циљеве од којих ће грађани имати директну корист. Ова уређена земља има драгоцено искуство у децентрализацији локалних самоуправа, образовном систему, спровођењу инклузије, увођењу иновативних промена, што ће настојати да у наредне четри године да пренесе и на Србију.

Швајцарска ће и даље подржавати породичне фирме, прерађивачку индустрију воћа, пољопривреду и јачање предузетништва.

Тамо где је локална урпава најближа својим грађанима, то је према искуству швајцараца ефикасна администрација.

Поред помоћи у изградњи управо таквих локалних самоуправа, Швајцарска је исказала помоћ приликом озакоњења објеката у Србији, али и указала на систем међуопштинске сарадње, што ће бити новина уведена у измене закона о локалној самоуправи. То значи да ће заједнички пружати услуге грађанима где је неопходно и делити ресурсе.

У спровођењу нове стратегије Швајцарска рачуна на досадашње партнере. Поред највиших државних институција, Сталне конференције градова и општина, међународних организација, на панел презентацији назначено је да се у наредне четри године овај донатор ослања и на 16 Регионалних агенција за економски развој.

Презентација стратегије окупила је дипломатски кор, представнике Владе и министарстава, директне сараднике и партнере из целе Србије.

Богате земље попут Швајцарске имају моралну одговорност да пруже помоћ и солидарност земљама које то нису, чуло се на овом скупу.

Сваки грађанин Србије има неког у Швајцарској и природно је да ова држава помаже нашу земљу, објашњен је мотив сарадње. Швајцарска сарадњу са Србијом види као спој Новака и Федерера, швајцарског сира и српског вина.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *