Подршка водопривреди

Састанку под називом Асет менаџмент Сусрети, који је организовао крагујевачки Водовод, прусуствовали су руководиоци осамнаест водоводних предузећа из Србије.

Том приликом учесници су били упознати са радом на пројекту “Управљање инфраструтурним средствима – Савети предузећима водовода југоисточне Европе”.

Овај пројекат обезбеђује техничку подршку, софтвер и јачање капацитета у најмање 70 изабраних водоводних предузећа из Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине.

Циљ је да се уради комплетан програм активности у предузећу применом Асет менаџмент методологије за управљање инфраструктурним средствима.

Асет менаџмент ће обезбедити јачање капацитета у водоводним предузећима учесницима кроз обуке, подршку и коришћење софтвера и примену најбољих искустава.

У случају да водоводна предузећа немају довољно људских ресурса да у потпуности спроведу увођење интегрисаног асет менаџмента, центар ће пружити пуну подршку.

Програмом су обједињени географски информациони систем, база података о основним средствима, планирање и одржавања истих као и подаци за хидраулички прорачун и моделирање водоводног система.

Крагујевачки Водовод препознао је предности коришћења ове методологије и прикључио се пројекту, како би побољшао квалитет услуга својим корисницима.

Пројекат Асет менаџмент – управљање инфраструктурним средствима омогућен је захваљујући Немачком друштву за међународну сарадњу ГИЗ, фирми Хајдро Комп са Кипра и Међународном удружењу водоводних предузећа у сливу реке Дунава из Беча.

Партнер за спровођење пројекта је Удружење за технологију вода и санитарно инжењерство из Београда.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *