Подршка женама на селу

Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, носилац је пројекта “Унапређење економског и друштвеног положаја жена у руралним подручјима Шумадијског и Колубарског округа”.

Да би сазнали тренутну ситуацију, карактеристике и капацитете за производњу домаће хране и занатских производа, или пружање услуге смештаја, почели су теренски обиласци домаћинстава и информисање жена о пројектним активностима.

Сеоско домаћиство породице Алексић, налази се у срцу Шумадије, у селу Губеревац, на магистралном путу Краљево – Крагујевац.

Једно је од двадесетак домаћинства у десетак села општине Кнић, које се активно бави сеоским туризмом.

Владанка Алексић, већ неколико година дочекује госте у домаћинству где припрема храну по старим рецептима.

Многи од њих остану и да проведу викенд, па им је на располагању смештај у лепо уређеним двокреветним собама.

Гости обавезно понесу и неки од производа зимнице које Владанка припрема.

Представници Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља и конзорцијума НИРАС, из Пољске, обишли су домаћинство Алексића, како би сагледали капацитете, као и шта би требало урадити на побољшању положаја жена у руралном подручју.

Четврти пут сам овде и могу да закључим да сте у сличној ситуацији у којој смо ми били пре двадесет година. Због тога смо ми овде, као партнери из НИРАС компаније, у Швајцарском пројекту, зато што имамо врло свежа искуства, знамо како је било, 10, 15, 20 година пре у нашој земљи. Можемо помоћи појединим предузетницима, женама са села, фармерима да избегну неке грешке, које смо ми правили за време развоја, па се надамо да нас нећете следити сто посто у томе што смо ми радили тада, јер није било све сто смо радили добра одлука или избор, зато смо ми овде. Веома сам позитиван у вези Србије, посебно за сеоска подручја, људи су дивни, активни, и ту је велики потенцијал, каже Ричард Камински – конзорцијум НИРАС.

Од воћа и поврћа са свог имања Владанка припрема зимницу и оброке за госте. За све што је потребно у оквиру пружања услуга сеоског туризма, финансира и ради сама.

Управо овај пројекат пружа подршку економском и друштвеном оснаживању жена које су већ ангажоване у делатностима: пружања услуга сеоског туризма, производњи домаћих прехрамбених производа и изради производа старих заната.

Велики је изазов како удружити жене, придобити их да раде заједно, то је проблем свуда. У Пољској имамо женске кругове, у сваком селу, често покушавају да ураде нешто заједно, регистроване су и имају могућност да добију грантове. Врло је тешко радити индивидуално, јер се тада мало уради, радити заједно са другима има више шанси. Када се на тржишту рецимо јави проблем, помажете једни другима, дуг је процес удруживања, на томе смо у Пољској радили много година, а то је кључно питање – удруживањем се више постиже, рекао је Ричард Камински.

Пројекат “Унапређење економског и друштвеног положаја жена у руралним подручјима Шумадијског и Колубарског округа”, финансира Швајцарска влада преко своје агенције за развој и сарадњу.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *