Положен камен темељац за изградњу Иновационог дистрикта у Крагујевцу

Скоро годину дана након представљања концепта Иновационог дистрикта у Крагујевцу, јединог те врсте у Југоисточној Европи, вечерас је, симболично, положен камен темељац за његову изградњу, односно проширење овдашњег Државног дата центра.

Инвестиција вредна 168 милиона евра биће реализована у неколико фаза и део је програма „Скок у будућност – Србија 2027“.

Иновациони дистрикт ће се градити на простору иза управне зграде Центра за стрна жита и развој села, која ће такође бити његов део.

Притиском на тастере на постаментима симболично је означен почетак радова на Иновационом дистрикту у Крагујевцу.

Реч је о јединственом комплексу информационих, иновативних, креативних и дигиталних индустрија у Србији и региону, који ће се простирати на 4,5 хектара и имати скоро 62.000 квадрата пословног простора и 23.000 квадратних метара гаража.

Укупна вредност инвестиције је око 168 милиона евра. У изградњу прве зграде биће инвестирано 20 милиона евра, а у оквиру прве фазе планирана је изградња објекта од близу 5.000 квадрата и 10.000 квадратних метара гаража.

Изградњом Иновационог дистрикта Крагујевац ће постати центар дигитализације и иновационо-креативних технологија у овом делу Европе.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић је овом приликом потписао Меморандуме о разумевању са представницима јапанске компаније Тошиба, холандске компаније АЕТ и Банке Поштанска штедионица, које ће међу првим комерцијалним корисницима почети да раде на иновативним решењима у оквиру Иновационог дистрикта.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *