Положени венци крај споменика 1300 каплара

У знак сећања на пролазак припадника ђачког батаљона кроз Крагујевац 1914. године, положени су венци крај Споменика 1300 каплара.

Пошту несвршеним официрима Војне школе који су се одазвали позиву државе и кренули на бојно поље, одали су представници локалне самоуправе, Војске Србије, Удружења потомака ратника и Градског одбора СУБНОР-а.

Ђачки батаљон прошао је кроз Крагујевац 18. новембра 1914. године.

Око 1300 голобрадих младића, којима је додељен чин каплара, кренуло је ка Горњем Милановцу, као појачање Прве српске армије.

Одлуком врховне команде упућени су на фронт како би повратили морал исцрпљеној војсци.

У знак сећања на њихов пролазак кроз наш град, полжени су венци крај споменика на Милановачком путу.

Поред делегације Војске Србије и Градског одбора СУБНОР-а, пошту капларима одали су и представници Удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године.

У најзначајнијој бици у Првом светско рату – Колубарској бици, у којој је српска војска поразила надмоћнијег непријатеља, погинуло је 400 каплара, а до краја Великог рата погинуло је још две трећине припадника овог одреда.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *