Помозимо да Владимир Којанић добије нову кућу

Обновљени споменици храбрим совјетским црвеноармејцима који су учествовали у ослобођењу Шумадије 1944. године, откривени су у селима Брзан и Жировница код Баточине, а пронађени су захваљујићи ентузијазму младог Владимира Којанића који је, упркос болести, обишао више од 200 села истражујући споменике у том делу Србије.

Захваљујући Којанићу пронађено је место где је сахрањено 11 палих црвеноармејаца у Брзану и 13 у Жировници.

Владимир Којанић каже да је ишао и пешице од села до села, пошто нема аутобуса, разговарао са свештеницима, мештанима и слушао о разним сведочанствима људи који се још сећају подвига совјетских официра.

Свештеник четврте лаповске парохије Горан Живковић додаје да је видео да је Владимир веома бистар и образован, иако живи у веома тешким условима, и да је покренуо акцију помоћи, односно прикупљања новца за изградњу нове куће за његову породицу.

Историчар по љубави Владимир Којанић из Лапова рођен је са епилепсијом, прекинуо је основну школу, да би је касније ванредно завршио, као и средњу школу.

Сада, иако има 28 година и мора да ради, жели да студира историју.

Његова породична кућа је урушена, па је општина Лапово обезбедила контејнер од 15 квадрата у коме живи са оцем, где је написао чак четири књиге, од којих су три сада у штампи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *