Поново почиње са радом Ковид амбуланта у Медицини рада

Због неповољне епидемиолошке ситуације, крагујевачки средњошколци од 13. септембра прелазе на он-лајн наставу, док ће ученици седмог и осмог разреда основних школа наставу слушати по комбинованом моделу.

Одлуком Градског штаба за ванредне ситуације, од понедељка поново са радом почиње ковид респираторни центар у Заводу за здравствену заштиту радника Застава.

Крећу и ригорозне контроле примене противепидемијских мера које подразумевају појачани инспекцијски надзор у свим објектима, али и скуповима на отвореном.

За непоштовање мера примењиваће се строге мере кажњавања.

Последњи подаци показују да је, од тестираних у Крагујевцу, сваки трећи позитиван међу одраслом популацијом, као и свако друго дете.

Респираторни центар у Медицини рада поново се отвара због преопретећености ковид амбулане Дома здравља која дневно има око 700 прегледа.

Почиње и интензивна контрола поштовања антиковид мера, које ниједног тренутка нису укидане.

Одлука о увођењу ванредне ситуације се доноси на основу тежине епидемиолошке ситуације, броја новозаражених и клиничке слике и попуњености капацитета у Клиничком центру.

У овом тренутку Крагујевац се налази у умереној зони.

У Крагујевцу је од 1. августа евидентан константан раст оболелих, при чему је почетком септембра четвртина дневно тестираних била ковид позитивна, док је јуче чак трећина тестираних била инфицирана корона вирусом што указује на озбиљност и тежину ситуације.

У Шумадији још увек нисмо достигли пик, али се налазимо у узлазном делу пандемијске криве.

У овом тренутку, код 204 ученика основних и 194 ђака средњих школа је утврђено присуство вируса.

У претходних годину дана, у Крагујевцу је извршено око 35 хиљада инспекцијских надзора и изречено више од 190 мера. На 72 сата затворено је 60 објеката.

Основне мере личне заштите су ношење маске у затвореном простору, поштовање дистанце од два метра, али и поштовање дистанце у угоститељским објектима од четири метра између столова, дезобаријера и и обавеза да обавештење о ношењу маске, поштовању дистанце и капацитета у погледу броја особа и квадратуре објекта буде истакнуто на улазу.

Контролишу се угоститељи, сале за издавање, скуови на отвореном и у затвореном простору, пијаће, јавни градски и такси превоз, велики тржни центри, трговински ланци, продавнице и услужне делатности, а радно време је организовано у три смене од 7 ујутру до 4 сата наредног дана.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *