Поповић: Очекујем ефикасније судство у новој Палати правде у Крагујевцу

Министрака правде Маја Поповић је, приликом обиласка радова на изградњи Палате првде у Крагујевцу, изразила очекивање да ће по пресељењу свих парвосдуних органа у нови објекат, ефикасност судства у граду на Лепеници бити већа за трећину.

Градоначелник Никола Дашић је подсетио да се у Крагујевцу реализује један од највећих правосудних инфраструктурних пројеката у последњих неколико деценија.

У Палати правде биће смештено свих 11 правосудних органа са више од 800 запсолених.

Радови на изградњи би требало да буду завршени до пролећа следеће године, а Палата парвде би у пуном капацитету требало да почне са радом на јесен.

Изградња Палате правде у Крагујевцу није битна само за правосуђе, већ за целу државу.

Спорови ће се водити брже и експедитивније, судство ће бити ефикасније, грађанима ће правда бити доступна, а све у склопу испуњавања услова у оквиру поглавља 23. преговора о приступању Европској унији, рекла је министарка правде Маја Поповић и додала да је реч о капиталној инвестицији од 2.5 милијарде динара без ПДВ-а која се у потпуности финансира из републичког буџета.

Палата правде, чија је површина око 25 хиљада квадрата, гради се по најсавременијим стандардима и имаће 24 суднице и 74 кабинета.

Град Крагујевац уступио је парцелу од два хектара и обавезао се да обезбеди комуналну и путну инфраструктуру, за шта је издвојено око 58 милиона динара.

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, каже да му је, као Крагујевчанину, изузетно драго што присуствује завршетку изградње Палате правде, јер је држава прпознала потребе крагујевачког правосуђа и одлучила да направи потпуно нови објекат.

Чињеница је, наводи, да су правосудни органи у Крагујевцу били расути у више зграда, а посебно су били лоши услови за ра у Привредном и Прекршајном суду.

Основни и Виши суд у Крагујевцу су у више наврата добијали награде као једни од најажурнијих судова у Србији.

Очекивања су да након преласка у нови радни простор и њихови резултати буду бољи.

Иначе, Плата првде није једини инфратсруктурни објекат који Министарство правде реализује у Крагујевцу.

Почетком ове године почела је и изградња Казнено-поправног завода у близини затвопра у Петровцу.

Завод, површине око 22 хиљаде квадрата и капацитета за 500 лица лишених слободе имаће, како је раније најавило Министарство правде, највиши степен обезбеђења и биће опремљен посебним техничким системом заштите.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *