Поред Сименса, Аутолифт и Рефиса у Мајнд парку

Извршни директор Мајнд парка Дарко Ђорић потврдио је Телевизији Крагујевац да у индустријски комплекс у Собовици долазе нови пословни партнери – аустријски „Аутолифт“ и шпанска „Рефиса“.

Долазак светских компанија је потврђен и са њима су потписани уговори.

Аустријска компанија „Аутолифт“ је, практично, већ присутна овде, док ће „Рефиса“ бити компоненташ „Сименса“, објаснио је Ђорић.

У Мајнд парку послују и немачки „Сименс“ и компанија „Милановић Индустрис Груп“.

Аутолифт се бави производњом у области шинске индустрије, док се Рефиса већ производи пластичне компоненте за шинска возила у Слободној зони Прибој.

Изградња Мајнд парка почела је у априлу 2018. године, а прва производна хала Алуминијум од осам хиљада метара квадратних завршена је за само шест месеци.

На овом простору, у склопу прве фазе, до краја године планирана је изградња производних погона укупне површине преко 30 хиљада квадрата, пословног објекта од 10 хиљада квадрата за управљање Мајнд парком, лакирнице и кантине.

Паралелно са овим радовима, у септембру почиње друга фаза изгардње, у оквиру које је предвиђена изградња логистичког центра од 20 хиљада квадрата, још јендог производног погона површине 16 хиљада квадрата, вртића за најмлађе и пратећих садржаја који ће бити смештени у пословној зони индустријског комплекса која ће се простирати на око 15 хектара.

Технолошки Мајнд парк је основан како за домаће, тако и за стране инвеститоре.

У пословној зони налазиће се објекти са развојно-истраживачким потенцијалима, као што су научно-технолошки парк, инсититут, едукациони центар који је у фази акредитације и простор за старт ап компаније.

Због доласка компанија које се баве индустријском производњом расте интересовање послодаваца за инжењерима и квалификованим радницима, наводе у крагујевачкој филијали Националне службе за запошљавање.

Оснивање Мајнд парка и долазак Сименса и других светских компанија које се ослањају на знање младих стручњака позиционирају Крагујевац као лидера на новој индустријској мапи Србије.

Производња и развој су кључне теме, а Мајнд парк и немачки Сименс су предводници у процесу реиндустријализације Крагујевца.

У Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског округа кажу да су, у погледу привредних кретања, у наредном периоду велика очекивања од Мајнд парка, где би, према најавама, од наредне године требало да почне производња трамваја.

Подсећају да је управо у Крагујевцу најзначајнија концентрација индустријских капацитета на ширем простору Балкана, што је, између осталог, одлична препорука за потенцијалне инвеститоре.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *