“Породични буквар” Милице Новковић

Генерацију од које зависи будућност, свет већ назива “миленијумци”. Србија их има миллион и осамсто тринаест хиљада.

Млади рођени између 1985. и 2000. године припадају новом технолошком добу, па је за њихово усмеравање и васпитање неопходно много знања, искуства и труда.

Примери да се вишедеценијским искуством допринесе и помогне како родитељима, тако и педагозима су ретки.

Светлих изузетака има, као што је Милица Новковић, дугогодишња професрока београдских основних и средњих школа.

Она кроз свој “Породични буквар” драгоцено искуство у раду са младима преноси сада и крагујевчанима.

После двадесет пет година искуства професора у основним и средњим школама Београда, ауторка “Породичног буквара”, Милица Новковић кроз радионице, трибине, предавања, саветовања своје богато искуство дели са колегама, али и свим заинтересованим грађанима.

Њен принцип за који се залаже утемељен је изградњи односа родитеља и деце – без казне и без награде.

У овој књизи изнад свега се ставља стваралачка породица у којој се живот темељи на љубави и доброти.

Породица која је успела у стваралачком васпитању пре тога морала је да препозна супротности које се огледају у пет ауторитарних васпитних модела: награђивању, кажњавању, разнажености, вербализаму и злоупотреби, наводи Милица Новковић.

И поред великог броја корисних савета како маме и тате могу и без поткупљивања постати најбољи родитељи, тема овог семинара је била такозвана онлине генерација која се свакодневно сусреће са мноштвом питања и изазова које савремено доба доноси.

Ова ауторка у сарадњи са крагујевачком Епархијом на овом предавању окупила је младе родитеље, васпитачице, богослове, али и средњошколце који су са знатижељом слушали колико је битно вратити се традиционалним вредностима, љубави и истини.

Генерација од које у великој мери зависи будућност света наилази на многе проблеме, изазове и питања на које ни одрасли понекад немају увек прави одговор али Милица Новковић истиче да усвајањем изворног васпитања сваки млад човек може изградити своју садашњост али и будућност.

Циљ дугогодишњег рада Милице Новковић и ове промоције је путоказ родитељима али и младима како да хармонизованим емоцијама открију доброту и човечност у себи.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *