Поспешивање запошљивости младих Рома у Крагујевцу

Потписивањем споразума између града Крагујевца и Фондације за образовање Рома, озваничена је сарадња на остваривању мера и активности у области унапређења положаја Рома, а у оквиру пројекта Фондације “Поспешивање запошљивости Рома – фаза 2“.

Овај пројекат се реализује уз подршку програма немачке финансијске сарадње, коју имплементира Немачка развојна банка.

Потписивањем меморандума о сарадњи Крагујевца са представницима Фонда за образовање Рома, започела је реализација пројекта поспешивања запошљавања припадника ове националне мањине.

Ромима из Крагујевца пружа се могућност да се едукују и стичу стручну праксу из области животних вештина, кроз пројекат “Поспешивање запошљивости Рома“.

Циљ пројекта је да подстакне запошљвање младих Рома, јачањем њихових капацитета кроз различите стручне обуке, преквалификацију и стажирање у јавном и приватном сектору.

Ту је и побољшање квалитета и инклузивности образовног система у Србији и заговарање за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

Пројекат финансира немачка влада и обухвата 78 средњих школа у 56 општина, а укључена су 92 ментора који раде са 174 средњошколаца.

У Крагујевцу је 2014. године основана Канцеларија за ромска питања, која је изузетно активан мобилни тим за инклузију Рома.

У плану је и да се професори средњих школа обуче за менторски рад са средњошколцима ромске националности.

Кампања за упис у средње школе биће организоване за ученике осмог разреда, а стручна обука, каријерно саветовање и плаћене стручне праксе биће омогућене за више од 200 корисника.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *