Постројење у Цветојевцу за пример

У погледу очувања, улагања и унапређења животне средине Србија касни приближно 25 година за развијеним Европским државама.

То не значи да наша земља нема знања. Напротив доста труда и резултата показују стручњаци из ове области, али уколико локалне самоуправе и комунална предузећа не припреме у роковима пројекте, велики су изгледи да Србија изгуби 160 милиона евра из приступних фондова Европске Уније, колико је наредне године опредељено за пречишћавање отпадних вода.

То је изјавио је министар за заштиту животне средине Горан Триван приликом обиласка постројења за пречишћавање отпадних и индустријских вода у Цветојевцу.

Централно постројење за пречишћавање отпадних и индустријских вода у Цветојевцу својевремено 1990. године почело је са радом и инвестицијом од 45 милиона евра.

Током те деценије функционисало је без престанка, све до прекида у раду од периода бомбардовања до 2002. године када је обустављен рад због безбедности, јер се на овом месту поред пречишћавања обавља и производња био гаса.

Од 2002. донације и средства из државног буџета већ 15 година помагали су да ово постројење достигне стабилне и солидне резултате. Постројење за пречишћавање пројектовано је за прераду 1500 литара отпадних вода у секунди, али та запремина никада није достигнута, односно потребе су троструко мање, па прерађује око 500 литара.

После санације резервоара за прераду био гаса сада је запремина резервоара 1000 метара кубних у функцији.

Представници локалне самоуправе и Јавно комуналног предузећа „Водовод и канлизација“ упознали су ресорног министра за заштиту животне средине са радом постројења.

Овом приликом министар Горан Триван је потврдио да Србију очекује у наредних 20 година око 15 милијарди евра из Европске Уније за унапређење екологије.

Пре тога, извесна је и сума од 160 милиона евра. Крагујевац је планиран у опредељењу новца.

Ипак, пут до европског новца за унапређење екологије је и условљен и трновит.

Министар Горан Триван овом приликом апеловао је на представнике свих комуналних предузећа да испоштују рокове у писању пројеката, јер ће тако и новац стићи брже и доступних фондова, као и да медији у том послу пружају значајну и немерљиву помоћ.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *