Потписан уговор, почиње замена котлова у Енергетици

Радови на замени 50 година старих котлова у крагујевачкој топлани могу да почну, након што је потписан уговор са извођачем, а када се заврше квалитет ваздуха у Крагујевцу биће значајно бољи, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Министарство заштите животне средине најавило је да ће пројекат комплетне реконструкције „Енергетике“, који се спроводи уз подршку Европске банке за обнову и развој, реализовати конзорцијум који чине Енерготехника Јужна Бачка, Реминг, Јадран и АГ институт.

Министарка је рекла да се извођач обавезао да заврши радове у року од 120 дана како би нова, енергетски ефикаснија топлана, могла да буде пуштена у пробни рад већ у предстојећој грејној сезони.

Процене су да ће, када се реализује овај велики пројекат, емисије угљендиоксида у центру града бити смањене за 66 одсто.

Најавила је да је модернизација котлова само прва фаза пројекта, и да ће у другој фази бити решен и проблем депоније пепела која се налази у комплексу топлане “Енергетика”, за коју се тренутно ради студија.

Вујовићева је додала да ће са депоније бити уклоњено 40.000 тона деценијама нагомилаваног пепела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *