Потписан уговор за реконструкцију и изградњу нове зграде УКЦ Крагујевац

Министарка здравља Даница Грујичић и представници привредног друштва АГ Институт д.о.о. Нови Сад, су у присуству начелнице Шумадијског управног округа Биљане Илић Стошић потписали данас у Палати Србија уговор којим започињу активности на изградњи и реконструкцији УКЦ Крагујевац.

Уговором је обухваћено 22.000 метара квадратних површине изградње нових објеката и 14.000 метара квадратних доградње и реконструкције постојећих објеката.

У име Министарства здравља уговор је потписала министарка здравља Даница Грујичић, а и име компаније АГ Институт д.о.о Нови Сад Дамјан Обућина.

Министарка Грујичић рекла је да је ово прва фаза и да је, као што је обећано током посете Крагујевцу у мају, објављен тендер који је завршен без икаквих проблема и добијена је најбоља понуда која је прихваћена.

„Ради се о пројектној документацији за урбанистичко и идејно решење, за пројекат добијања грађевинске дозволе и за пројекат извођења радова.

То су све делови уговора за које АГ Институт д.о.о Нови Сад има 300 дана и надам се да ће они можда чак и раније завршити посао“, рекла је министарка.

Она је истакла да ово велика ствар за здравствену заштити грађана целе Шумадије, па и западне Србије, јер то ће заједно са новосадским, нишким и београдским Клиничким центром заиста значити пуно и моћи ће да се решавају многе ствари које нису могле до сада у Крагујевцу.

„На старој згради реконструкција биће усклађена са савременим стандардима 21. века и биће изграђено 14.000 квадратних метара поликлинике, а што се тиче новог објекта, то је 22.000 квадрата.

Заједно са колега из Крагујевца радићемо на томе да се направи једна праведна расподела и да тамо где има највише гужве, а оно што сам ја видела је свуда по Србију исто, то су углавном нефролошка одељења, онколошка, неуролошка и психијатријска“, рекла је Грујичић.

Министарка је навеча да је у УКЦ Крагујевац Служба за физикалну медицину и рехабилитацију у јако лошем стању.

„Физијатрија је у јако лошем стању, после ових поплава не смем ни да помислим у каквом је стању, а изузетно је важна од беба које захтевају одређену врсту физикалне терапије, па све до људи у најстаријем добу.

Гледаћемо да помогнемо Дому здравља да све оне службе специјалистичке, које могу да се спусте на ниво Дома здравља у оквиру реорганизације здравственог система спустимо“, објаснила је она.

Министарка је додала да ако се све испоштује и ако се добију све неопходне дозволе, улази се у тендерску документацију тј. спрема се тендер за извођење радова.

„Ово је један свечан чин, којим се доказује да Влада Србије испуњава своје обећање“, рекла је Грујичић.

Министарка је казала да би волела да за две или три године буде све готово, али да грађани морају да знају да је јако тешко радити у тренутку када се изводи реконструкција, јер то захтева померање одређених служби.

Директор УКЦ Крагујевац Слободан Милисављевић је истакао да је ово историјски дан за УКЦ Крагујевац, јер се после толико година ушло у програм реконструкције и изградње.

„УКЦ Крагујевац има негде око 3.000 запослених, пружа здравствену заштиту за више од два милиона људи који гравитирају овом региону.

Имамо проблем са простором, са кадровима, али захваљујући ангажовању актуелне министарке Грујичић и њеног тима, имамо сву могућу подршку када су у питању и кадрови и опрема.

Надам се да ће ово потписивање убрзати решавање просторног проблема“, рекао је Милисављевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *