Потписивањем Париске декларације Крагујевац прави велики корак за оболеле од ХИВ-а

Члан Градског већа за здравство и социјална питања др Гордана Дамњановић потписала је, у име града Крагујевца, уговор о Париској декларацији којим се град обавезује се да ће спроводити програме, како би искоренили ХИВ, АИДС и туберкулозу, кроз системску борбу, акциони план и савете за здравље.

Крагујевац је други град у Србији који је потписао овај уговор.

Општине које потпишу Париску декларацију, уједињују се у брзим акцијама, са циљем, да људи који живе са ХИВ-ом знају свој ХИВ статус и да примају терапију.

Онлајн потписивању декларације присуствовали су Константин Војтсекхович, представник УНАИДС-а , Андреј Клепиков, извршни директор Алијансе за јавно здравље из Украјине и директор Тимочког Омладинског Центра, Горан Радисављевић.

Од 2014. године до данас преко 300 градова и општина из целог света потписало је Париску декларацију чиме су се укључили у борбу против ХИВ-а, АИДС-а и туберкулозе.

Током 2019. и 2020. године у земљама Западног Балкана, уз подршку Алијансе за јавно здравље из Украјине, почела је прича о значају Париске декларације и подршка градоначелника и председника општина.

Од ове године Крагујевац и Србија постају део ове конвенције.

Крагујевац је други град у Србији који подржава Париску конвенцију.

Општине које буду потписале ову декларацију обавезују се да ће спроводити програме, како би искоренили ХИВ кроз системску борбу, акциони план и савете за здравље.

Потписивањем Париске декларације може се окончати изопштавање појединаца и дискриминација.

Захваљујући наглом напретку науке и напорима усмереним на заједничке циљеве, прилика је да се на глобалном нивоу заустави епидемија сиде до 2030. године.

Градови се уједињују у акцијама, са циљем, да људи који живе са ХИВ-ом знају свој ХИВ статус, да примају терапију и да буду на терапији супресивним вирусним оптерећењем.

Кроз заједнички рад, градови могу да предузимају локалне акције у циљу глобалног ефекта.

Сваки човек широм Србије мора да има приступ превенцији ХИВ-а, терапији, нези и услугама подршке.

Градови ће бити у стању да изграде више једнакости, као и инклузивнију будућност за све грађане, без обзира на пол, старосну доб, социјални и економски статус или сексуалну оријентацију.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *