Потпуна компјутеризација царинског пословања до 2023.

Кључна новина коју доноси Нови царински закон и стратегија Управе царина је да комплетно царинско пословање до 2023. године буде компјутеризовано, без папира и чекања на царинске декларације, најавили су представници Управе царина на скупу у Регионалној привредној комори.

Најзначајнији извозник у Републици Србији је компаније Фијат Крајслер аутомобили Србија.

Следе смедеревски Хестил, а добро се котира и српска фармацеутска индустрија.

2018. године Управа царина учествовала са 49,5 процената у свеукупном буџету Републике Србије чему је допринела боља царинска контрола и организација посла.

Са Новим законом о царини очекује се ефикасније пословање, мањи трошкови и бржа процедура приликом пласмана производа на тржиште ван границе земље.

У Регионалној привредној комори за привреднике из Шумадије одржан је семинар на коме су представници Управе царина директно могли да упознају компаније које послују на подручју царинарнице Крагујевац које су то новине у царинским прописима, односно Новом царинском закону који је усвојен. Неке процедуре су већ ступиле на снагу.

Скуп је одржан са циљем да се лидерима извозницима, али и представницима малих и средњих предузећа помогне да што лакше и брже примене законске новине.

Представници Упрве царина су уверени да ће нова правила царињења допринети бржем, ефикаснијем пословању свих компанија. Највећи српски извозник Фијат али и остале компаније до 2023. године пословаће са измењеном царинском процедуром.

Семинар у Регионалној привредној комори одржан је за највеће увознике,извознике, превознике и шпедитерске организације које учествују у царинском поступку.

Привреда се ослања на велике системе, али мала и средња предузећа добијају могућност да буду ослонац свеукупне привреде.

Управа царина као један од приоритета има и стварање услова у којима ће привредни субјекти пословати рационално, ефикасно, са мањим трошковима и на начин подржан информационим технологијама.

Управо из наведених разлога добијање правовремених информација и благовремена припрема представља предуслов за успешно пословање.

После Београда скуп је одржан у Крагујевцу, планиран је сличан сусрет представника Управе царина и привредника у Нишу и Суботици.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *