Потребно je прилагодити радна места старијим радницима

Секција Медицине рада сваке године последње недеље маја организује скуп под називом „Радна способност старијих радника“.

Учесници стручне дебате су указали на чињеницу да је, од почетка образовања за одређена занимања, потребно оспособљавати радну популацију и за друге послове које могу обављати у старијем животном добу.

Гости су, ове године, били лекари Института за медицину рада Србије, Заводи за здравствену заштиту радника Железнице Србије и Ниша, као и друге здравствене установе.

На секцији медицине рада која је одржана у Застава заводу за здравствену заштиту радника, на тему „Радна способност старијих радника“ изнети су проблеми са којима се сусрећу службе медицине рада, али и нова достигнућа и ставови из области здравствене заштите радно активне популације.

Са порастом старости становништва повећава се и број старијих радника, старосне доби преко 55 година.

Зато је баш та тема у жижи интересовања медицине рада јер са годинама долази до опадања физичке и психичке функције организма па је потребно прилагодити радна места старијим радницима.

Порука са овог скупа је и да је потребно од почетка образовања, за одређена занимања, оспособљавати радну популацију и за друге послове које могу обављати у старијем животном добу.

Закључак са овог скупа је да радници који се ангажују после стицања пензије, старости преко 65 година, треба да прегледају најмање једанпут годишње, ради давања мишљења о њиховој радној способности.

Закон о здравственом осигурању који је донет ове године обавезује послодавца да и радницима преко 65 година старости, уколико су радно ангажовани, уплаћује порез и допринос као и социјално осигурање, како би могли да остваре сва права из радног односа.

Такође, Закон о здравственој заштити каже да здравствени радник који наврши 70 година, уколико је радно ангажован, мора да обнови лиценцу једном годишње, уз обавезан здравствени преглед, ради мишљења о његовој радној способности.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *