Повећана куповина суплемената и лекова без лекарског рецепта

У апотекама и трговинским ланцима у понуди је широка палета лекова и суплемената које грађани купују без лекарског рецепта.

У Апотеци Крагујевац наводе да је потрошња ових препарата повећана, а најтраженији су витамини,суплементи који се користе за јачање имунитета,чајеви и таблете за мршављење, препарати за побољшање вида.

Фармацеути упозоравају да постоје и нежељена дејства ових препарата, па њихово коришћење саветују искључиво уз савет лекара или фармацеута.

Поред тога што долазе по лекове које узимају на лекарски рецепт, забележено је да грађани готово свакоденвно купују и бројне суплементе.

Фармацеути наводе да је повећана куповина многих врста суплемената, поготово у јесењем и зимском периоду када су актуелне прехладе и сезона грипа.

Међу суплементима који су најтраженији су витамини Ц и Е, а од минерала цинк и магнезијум. Препарати који садрже омега киселине и користе се за јачање имунитета, највише се купују без обзира на доба године.

Фармацеути наводе да грађани купују суплементе у апотекама и трговинским ланцима, а без обзира што је њихово коришћење безбедно по здравље, ипак би њихово конзумирање требало да буде под контролом лекара или фармацеута.

Грађани се често на своју руку одлучују за избор витамина и минерала. Уколико се ови препарати не узимају уз надзор лекара могу да изазову нежељена дејстава по здравље пацијената.

У пракси се, на пример, показало да узимање витамина Ц са цинком, у комбинацији са прописаним антибиотиком никако није препоручљиво.

Међу траженијим производима су и препарати за јачање костију код остеопорозе, средства која се користе за тегобе у менопаузи, чајеви и таблете за мршављење, препарати за јачање вида.

Фармацеути додају и да би, приликом употребе, требало обавезно прочитати проспект који се налази у свакој кутији.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *