Позоришне илузије, фотографије и плакати Јелене Петровић Томашевић

У Градској галерији „Мостови Балкана“ отворена је изложба фотографија и плаката – Позоришне илузије крагујевачке уметнице Јелене Петровић Томашевић.

Поставка је део њеног будућег докторског рада и обухвата одабрана визуелна решења појединих представа крагујевачког театра на којима је Јелена Петровић радила последњих седам година.

Изложба којом галерија „Мостови Балкана“ отвора нову излагачку сезону може се погледати до 13. фебруара.

Позоришне илузије назив је изложбе која слави естетику театра, овај пут кроз уметност дизајна и фотографије Јелене Петровић Томашевић.

Главно интересовање ауторке су плакати. Дизајнерска решења представљају проширену димензију уметничког израза Јелене Петровић Томашевић.

Пажљиво бирани знакови, боје, типографија чине Јеленине плакате мостом између позоришног искуства и шире публике.

Кроз светлост боје и сенке Јелена води ликовну публику на пут где се укрштају стварност и илузија.

Стварајући дијалог са посматрачем, подсећа на снагу визуелне комуникације кроз 5 одабраних плаката, 12 фотографија из представа – Бајка о мртвој царевој кћи, Башта сљезове боје, Сан летње ноћи, Моје бивше моји бивши.

Изложбу Позоришне илузије – фотографије и плакати Јелене Петровић Томашевић отворила је професорка фотографије Весна Мићовић.

Јелена Петровић Томашевић је после завршеног факултета примењених уметности, дизајнерско искуство усавршавала у Паризу, остварила је низ колективних и самосталних изложби у земљи и иностранству. Живи и ради у Крагујевцу. Асистент је на ФИЛУМ-у. Докторске студије на Новој академији уметности у Београду ближе се дипломској изложби.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *