Праксис: 75% грађана Крагујевца препознаје нову улогу јавне управе

Колико је грађански активизам важан и колико су организације цивилног друштва важни партнери градској администрацији у креирању локалних јавних политика говорило се на завршној конференцији невладине организације Праксис која је у претходних годину дана пратила јачање грађанског активизма за бољу јавну управу у Крагујевцу.

Резултати истраживања Праксиса показују да се у области е-услуга види значајан помак и да је наредни корак да локални сервиси доспеју до сваког становника.

Пример добре праксе је израда Локланог акционог плана за Роме.

Образовно културна заједница Рома Романипен активно учествује у изради стратешких локалних докумената који се односе на ромску националну мањину, али би сада додатни простор требало посветити већој партиципацији грађана у процес доношења одлука на локалу.    

Извештај невладине организације Праксис показује да је Крагујевац урадио Локални акциони план за Роме, као и План развоја града Крагујевца за период од 10 година што је добро, али би требало поштовати рокове за спровођење јавних расправа.

У Праксису нису сигурни да су радне групе најделотворнији механизам за уградњу потреба и интерса грађана у јавну политику која се креира и доноси и да је јавна расправа само последња интервенција на готовом тексту документа.

Грађане је потребно укучити у раним фазама настанка локалних докумената.

Ипак, Крагујевчани виде промене.

У другој половини прошле године, град Крагујевац је усвојио 26 различитих докумената и локалних стартегија.

У девет случајева је објављен извештај. За десетогодишњи план развоја града јавна расправа је трајала 15 дана.

Циљ истраживања које је Прасис спровео у Крагујевцу је да се сагледа транспарантност и одговорност локалне самоуправе и задовољство грађана квалитетом и доступношћу јавних услуга. 

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.