Од почетка пандемије Корона вируса једна од најчешћих тема је како ојачати имуни систем.
Као најважнији сегмент у у одржавању доброг здравственог стања стручњаци истичу правилну исхрану.
По подацима Института за јавно здравље Србије за 2019. годину 90,5 процената становника Шумадије редовно доручкује док је воће и поврће редовно на трпези било заступљено код 50,2 процента становника Србије.
Са почетком епидемије Ковида 19 страх од вируса код људи је знатно већи него до сада и са појавом сваког новог соја посежемо за разним преператима како би ојачали имуни систем.
Више је фактора од којих зависи отпорност организма који током година губи способност имуног одговора против инфекција.
Стручњаци истичу да је здравље најлакше одржавати правилном исхраном.
Питали смо наше суграђане колико брину о свом здрављу и на који начин ојачавају имунитет.
По пирамиди исхране Светске здравствене организације постоје три групе намирница које свакодневно треба да узимамо, како би очували своје здравље.
Статистика Института „Батут“ показује да 41,8 процената становника редовно конзумира млечне производе, док хлеб свакодневно користи 86,2 посто испитаника.
Коришћење животињских масти за припремање оброка повећано је у односу на претходне године са 25,9 на 39,2 процента.
Овакве навике највише су заступљене код становника нижег степена образовања и материјалног стања.
Воће свакодневно конзумира 39,4 процента становника Србије, док сокове од чистог воћа пије 5,4.
Особе које немају проблема са здрављем и правилно се хране немају потребе за узимањем доадатних витамина у облику суплемената.
Поред правилне и уравнотежене исхране лекари као једну од најбитнијих ствари у одржавању здравља наводе свакодневну физичку активност у складу са могућностима.
По статистици Батута у групи становника Србије старости од 18 до 64 године, 11 процената њих је провело барем 150 минута недељно вежбајући.
Извештава новинар РТК Иван Ганић.