Зимски период, поред повећаног броја славља и богатије и учесталије гастрономске понуде, носи са собом питање колико смо нутриционистички едуковани?
Центар за превенцију Дома здравља Крагујевац, бави се унаређењем превентивних здравствених услуга у циљу очувања здравља грађана.
Стручњаци подсећају да и за време божићних и новогодишњих празника, и поред обилнијих и калоричнијих оброка, треба водити рачуна о исхрани.
У гурманском заносу не сме изистати брига о количини унетих намирница, њиховом правилном избору и комбиновању.
Имамо ли основно знање са којим седамо за празничну трпезу и да ли је оно довољно за одговоран однос према здрављу?
Истраживања су показала да 80% становништва умире од тзв. масовних, незаразних болести, као што су обољења срца и крвних судова, шећерне болести и рака дебелог црева.
Велики део обољења изазван је непознавањем или непоштовањем принципа здраве исхране.
У оквиру својих активности, Центар за превенцију болести Дома ЗдрављаКрагујевац , едукује грађане у нутриционистичком смислу.
Свест о култури исхране је саставни део здравља.
Едукација на том пољу не сме да изостане, јер је, у том случају, и много већа шанса за изостанак болести.
Од искусних нутрициониста можемо да сазнамо више о правилима здраве исхране и добијемо одговор на питање када, колико и шта треба да поједемо.
Народна изрека каже „Здравље на уста улази“.
Потрудимо се да здравом исхраном, правилним одабиром намирница и адекватним начином припреме јела, сами унапредимо своје здравље.
Извештава новинар РТК Милица Раденковић.
*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.