Правилно приступање празничној трпези

Зимски период, поред повећаног броја славља и богатије и учесталије гастрономске понуде, носи са собом питање колико смо нутриционистички едуковани?

Центар за превенцију Дома здравља Крагујевац, бави се унаређењем превентивних здравствених услуга у циљу очувања здравља грађана.

Стручњаци подсећају да и за време божићних и новогодишњих празника, и поред обилнијих и калоричнијих оброка, треба водити рачуна о исхрани.

У гурманском заносу не сме изистати брига о количини унетих намирница, њиховом правилном избору и комбиновању.

Имамо ли основно знање са којим седамо за празничну трпезу и да ли је оно довољно за одговоран однос према здрављу?

Истраживања су показала да 80% становништва умире од тзв. масовних, незаразних  болести, као што су обољења срца и крвних судова, шећерне болести и рака дебелог црева.

Велики део обољења изазван је непознавањем или непоштовањем принципа здраве исхране.

У  оквиру својих активности, Центар за превенцију болести Дома ЗдрављаКрагујевац , едукује грађане у нутриционистичком смислу.

Свест о култури  исхране је саставни део здравља.

Едукација  на том пољу не сме да изостане, јер је, у том случају, и много већа шанса за изостанак  болести.

Од искусних нутрициониста можемо да сазнамо више о правилима здраве исхране и добијемо одговор на питање када, колико и шта треба да поједемо.

Народна изрека каже „Здравље на уста улази“.

Потрудимо се да здравом исхраном, правилним одабиром намирница и адекватним начином припреме јела, сами унапредимо своје здравље.

Извештава новинар РТК Милица Раденковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *