Правна клиника – бесплатна правна помоћ за сиромашне, избеглице…

На Правном факултету Универзитета у Крагујевцу већ три године ради Правна клиника за заштиту од дискриминације и имовинске односе породичног права.

Под надзором професора, асистената и адвоката, студенти пружају бесплатну правну помоћ онима који због социјалне угрожености на други начин нису у могућности да остваре права која им правни поредак признаје.

Клиничко правно образовање је интерактивни метод едукације студената права, који има за циљ да их обучи у неким практичним вештинама које ће им бити потребне да би своју будућу професију обављали компетентно, савесно и са високим професионалним моралом.

Другим речима, то је метод “учења из искуства”. На Правном факултету Универзитета у Крагујевцу Правна клиника корисницима пружа опште информације и правне савете и помаже у састављању различитих дописа и поднесака из области породичног и облигационог права.

Првенствени циљ оснивања Правне клинике јесте да омогући студентима да се уче практичним вештинама и професионалној одговорности и на тај начин постану свесни сопствене одговорности пред клијентима, судом и својом професијом.

Други главни задатак Правних клиника је да обезбеде бесплатну правну помоћ за сиромашне, избеглице, жртве породичног насиља, Роме, односно за оне друштвене групе које се налазе у ризику од социјалне искључености.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *