Православни верници који поштују јулијански календар 6. јануара обележавају Бадњи дан.
Завршавају се последње припреме дома и хране за највећи хришћански празник – рођење Исуса Христа, Божић.
Верници на Бадњи дан узимају бадњак који су увече пали на кућном огњишту, као симбол светлости и топлоте која греје и зближава укућане.
Код Срба су обичаји за овај дан многобројни и различити.
У кућу се уноси бадњак, обично од храстове, ређе церове или букове гране.
Њих домаћин одсече у зору да би их увече свечано унео у дом и наложио на огањ.
Бадњак се прелива вином и премазује медом.
Уочи празника под куће се посипа сламом да би се дочарала пећина у Витлејему у којој се, по предању, родио Христ, а поставља се и богата, посна вечера.
Српска православна црква Божић слави три дана, а на сам дан Божића служи се литургија Светог Јована Златоустог.