Празник жена – 8. март у знаку поклона и цвећа

Међународни дан жена – 8. март обележава се широм света. Настао као дан борбе за равноправност мушкараца и жена, проглашен је даном женских права.

Осим тога, обележава се и као Међународни дан мира, што је утврђено на Генералној скупштини Уједињених нација 1977. године.

Циљ обележавања 8. марта је да се скрене пажња јавности, као и да сви грађани дају свој допринос укидању дискриминације жена и поштовању њихових права. У Крагујевцу је Дан жена обележен куповином цвећа и поклона.

У многим деловима града, на пијацама, испред продавница, у објектима великих трговинских ланаца и фреквентним улицама у кишно пре подне, на Дан жена, продавци су изнели различиту робу коју су продавали поводом празника.

На тезгама је било највише различитог цвећа, ручно рађени цветни аранжмани и букети.

Продавци су се потрудили у изради цветних аранжмана, а многи од њих су мала уметничка дела, често и уникати. Понуда је била богата.

Мушкарци су највише куповали цвеће. Одлучили су се за ту куповину, јер су, како кажу, сигурни да је цвеће увек најбољи и проверени избор.

Приликом куповине других врста поклона, одеће козметике, предмета за домаћинство требало би одговорити истанчаном и захтевном укусу припадница женског пола, што није нимало лако.

Поводом обележавања Дана жена многи мушкарци купују и више од једног поклона што изискује и пажљив одабир, али и издвајање одређене своте новца.

Жене које не обележавају свој празник припадају мањинском становништву женске популације.

Већина Крагујевчанки ужива у поклонима које добија од других, али су вољне да и саме дарују цвеће и остале поклоне пријатељицама, рођакама, колегиницама комшиницама.

Дан посвећен припадницама лепшег пола обележава се једном у години.

Многе жене, али и мушкарци сматрају да би саваког дана требало да бринемо о правима жена, да се дискриминација сведе на најмању могућу меру.

Један цвет, мало поштовања, ситна пажња нису на одмет и другим данима у години.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *