Предавање „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“ привукло велику пажњу јавности

У организацији Института за биологију и екологију на Природно математичком факултету у Крагујевцу одржано је предавање кроз осврт на књигу „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“.

Предавач је био доцент доктро Растко Ајтић, члан истраживачког тима који је током четири године проучавања поднебља Атоса, заједно са монасима Хиландара научној и широј јавности представио занимљивости о фауни водоземаца и гмизаваца на подручју Свете Горе. На том подручју многе врсте живе у природном станишту које више од 800 година није нарушено.

Четворочлани тим крагујевачког Природно математичког факултета боравио је неколико пута на грчком полуострву Атос у циљу истраживања фауне водоземаца и гмизаваца. После опсежних опсервација и проучавања, студентима, заинтересованим посетиоцима, колегама професорима представљене су проучене чињенице. Предавање одржано на ПМФ привукло је велику пажњу.

Крагујевачки истраживачки тим ПМФ годинама сарађује са Заводом за заштиту природе Србије. Пре пандемије корона вируса, Завод је објавио фотомонографију „Природна баштина Хиландара и Свете Горе“. Настала је као резултат четворогодишњих истраживања простора од непроцењивог културног, историјског и духовног значаја за нашу земљу.Један од 16 аутора је и Растко Ајтић. Сада се иде корак даље.

Предавање о фауни водоземаца и гмизаваца Свете Горе и Хиландара пратила је и презентација снимака, а уприличена је и тематска изложба цртежа.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.