Председник Вучић уручио Сретењска одликовања

Председник Србије Александар Вучић уручио је, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и поручио да је Сретење је велики дан за Србију, дан када се рађала модерна српска држава.

На свечаности у Палати Србија председник Вучић је поручио да је Сретење и наш буквар и читанка, време преиспитивања, време јединства нашег народа, ма где да живи.

Он је подсетио да је то дан када је велики вожд, а народни човек Црни Ђорђе подигао устанак против Турака, али и дан када је захваљући Милошу Велику и Димитрију Давидовићу Србија донела модеран и либеран устав – устав испред свог времена.

„Четрдесет дана након Божића ми славимо Сретење, најважнији датум у историјском, политичком и верском календару наше лепе Србије“, рекао је Вучић и истакао да смо због тога данас поносни на своју прошлост и претке, али гледајући у њих, Србија је загледана и спремна да ради за будућност своје деце.

Данас доделом признања, каже Вучић, држава каже „хвала“ јунацима нашег доба који су живели не само за себе, већ и за наш народ и нашу земљу.

Додаје да имена људи који данас примају признање никада неће бити заборављена, већ ће бити уписани у вечну књигу части и храбрости и бити путоказ свима који сањају о великим делима.

Вучић је захвалио свима који су српску културу и уметност прославити по свету, лекарима који су се сваког дана борили за животе борили, а неки у тој борби и свој живот изгубили. „Србија то никада неће да заборави и увек ће вам бити захвална“, рекао је Вучић.

Међу награђенима који су у Палати Србија добили одликовања су режисер Емир Кустурица, фронтмен групе „Рибља чорба“ Борислав Бора Ђорђевић, као и руски вајар Александар Рукавишњиков, аутор споменика Стефану Немањи.

Међу добитницима сретењских признања је и патријарх московски и све Русије Кирил, Јуриј Борисов, заменик председника Владе Руске Федерације и Прокописа Павлопулоса, бивши председник Грчке.

Златном медаљом за изузетне заслуге и лично херојство у лечењу и заштити становништва Србије постхумно је одликовано 15 лекара, међу којима и крагујевачки доктор Бора Евтов.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *