Представа „Ако дуго гледаш у понор“ за крај 16. Јоакимфеста

Регионално позориште из Новог Пазара затворило је 16. Јоакимфест представом „Ако дуго гледаш у понор“. 

Представа у којој се огледа друштво и његове норме, посвећена је локалним проблемима и причи прерано одрасле шеснаестогодишње девојчице која подноси сав терет сиромашта и финансијске одговорности своје породице, чији се живот услед страшних животних околности прерано завршава.

Роман Енеса Халиловића „Ако дуго гледаш у понор“ по коме је и настала представа, заснива се на истинитим догађајима у Новом Пазару током 90-их година које је редитељ сместио у савремени свет.

Кроз причу прерано одрасле шеснаестогодишње девојчице Нејре, један локални проблем постаје и приказује се као глобални. 

Наслеђени економски статус постаје њена судбина, припадање класи сиромашних, постаје проклетство.

Ова представа је огледало друштва и његових норми, истиче глумац Рифат Рифатовић.

Нејра, главна јунакиња, прича своју истиниту причу о одрастању, заљубљивању, пословима, сексуалном злостављању и превеликој тузи коју је носила током свог кратког живота .

Овом представом отворене су болне теме модерног друштва, после које публика одлази из театра са само једним питањем: Да ли и даље жмуримо пред истим или сличним догађајима из окружења?

Представа Ако дуго гледаш у понор, је на 66. Стеријином позорју, освојила шест награда, рачунајући и награду за најбољу представу.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Представа „Ако дуго гледаш у понор“ за крај 16. Јоакимфеста”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *