Представа „Слика Доријана Греја“ отворила 14. ЈоакимИнтерФест

Представом „Слика Доријана Греја“ Драмског позоришта Никола Ваптсаров из Бугарске у Књажевско-српском театру, отворен је 14. Међународни позоришни фестивал Јоаким Интер Фест, који се од 2006. године одржава сваке јесени друге седмице у октобру.

Селектор фестивала Слободан Савић, позоришни критичар из Београда одабрао је шест представа позоришта из Бугарске, Србије, Румуније, Хрватске и Словеније.

Слоган овогодишњег фестивала, који се одржава под покровитељством града Крагујевца, је „Ко се боји позоришта?“

Међународни позоришни фестивал који носи име Јоакима Вујића, управника првог српског позоришта основаног у Крагујевцу, одржава се од 2006. године.

Идеја фестивала је да се публици прикажу жанровски различите представе конципиране на евро-регионалним темељима које карактерише модерно извођење са актуелним темама савременог друштва.

У протеклих 13 година на Јоаким ИнтерФесту изведено је 140 представа из 25 земаља света у којима је учествовало више од 700 позоришних стваралаца.

Званичаном почетку фестивала претходило је отварање изложбе Горана Димића у фоајеу театра. Међународни позоришни фестивал има велики значај како за крагујевачко позориште тако и за град Крагујевац.

Част да ове године отвори Јоаким Интер Фест имало је Драмско позориште Никола Ваптсаров из Бугарске представом „Слика Доријана Греја“.

По роману Оскара Вајлда, редитељ доноси причу о култу младости и лепоте, нарцисоидности као болести духа, али и танкој линији између уметности и живота. Представу карактерише сценографија у којој су коришћене савремне технологије, али и визуелни ефекти.

До 13. октобра публику у Крагујевцу очекују представе „Тартиф“, „Хасанагиница“, „Медејини дечаци“, „Ко се боји Вирџиније Вулф“ и „Забава за Бориса“. Домаћин и организатор фестивала је Књажевско српски театар, а главни покровитељ град Крагујевац.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.