Представљена књига о развоју дипломатије од 15. до 20. века др Душка Лопандића

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ представљена је књига о развоју дипломатије од 15. до 20. века некадашњег амбасадора, каријерног дипломате и професора др Душка Лопандића – Речи су сенке дела.

Књига се бави биографијама највећих светских дипломата, са освртом на почетне кораке у дипломатији које је пружала Србија током Бечког и Берлинског конгреса, као и Париске конференције.

Књига „Речи су сенке дела“ професора доктора и некадашњег амбасадора Душка Лопандића бави се развојем дипломатског звања и међународних односа сконцентрисаних око три мировна конгреса који су обликовали свет и Европу: Вестфалски мир, Бечки конгрес и Мир у Версају.

Еволуција дипломатије приказана је кроз 20 биографија од Макијавелија, Метерниха, Бизмарка до Вилсона. Међу њима и осврт на деловање наших знаменитих представника.

Током промоције, говорило се какву је улогу својевремено имао један Србин приликом пружања највеће границе између Русије и Кине, али и како је Димитрије Давидовић дочекао прве стране изасланике у Крагујевцу.

Промоција је била и прилика да један од наших најпознатијих каријерних дипломата изрази свој став о актуелним приликама у Европи.

Свет ни данас не мирује и дипломатија ће поново имати улогу у обнављању Старог континента.

Стручњак за међународне односе, проферсор Душко Лопандић је европско право докторирао на Сорбони у Паризу.

Аутор десетак стручних књига, објавио је и дела у којима за ширу јавност на приступачан начин обрађује Немањиће – владаре српског средњег века, Битке за Балкан, али и најзначајније историјске ликове националне историје.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.