Представљени резултати пројекта „Ме сем Ром“

Поводом завршетка пројекта афирмације и популаризације ромског језика  – „Ме сем Ром“ који су реализовали Град Крагујевац и Образовно културна заједница Рома „Романипен“ одржана је конференција на којој су представљени резултати активности изучавања кулрурног идентитета Рома.

Пројекат је финансиран из буџетског Фонда за националне мањине за 2021. годину Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије.

Циљ пројекта реализованог током пролећа била је афирмација ромског језика и културе на локланом нивоу према ромској, али и већинској популцији.

У једном од истраживања спроведених током програма, утврђено је, да млађа ромска популација у крагујевачком насељу Лицика не говори ромским језиком и слабо познаје културни идентитет Рома.

Зато је афирмација ромске традиције била и приоритет пројекта „ Ме сем Ром“. 

Град Крагујевац  је проактиван у процесу побољшања социјалне и здравствене заштите Рома.

Улажу се напори да се реше стамбена питања.

Подаци показују да све већи број Рома завршава средњу школу, а тиме и град може лакше да посредује у проналажењу посла. 

Поред најављеног доношења Локалног акционог плана за Роме, град Крагујевац, до краја ове године, обезбедиће и простор за отварање Културног центра Рома.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.