Представљено издање Српске енциклопедије Матице српске

Трећи програм манифестације Јесен Матице српске у Крагујевцу био је посвећен промоцији Српске енциклопедије.

У Народној библиотеци Вук Караџић, представљена је национална енциклопедија коју Србија добија први пут и која је рађена у сарадњи са Српском академијом наука и уметности и Заводом за уџбенике као извршним издавачем.

На енциклопедији ради велики број најеминентнијих имена, замишљена је у десет томова.

До сада је објављено пет, а шести се приводи крају и требало би да се штампа почетком наредне године.

Српска национална енциклопедија је општег типа, заснована на савременим научним и лексикографским знањима.

Њен главни циљ је сакупљање, систематизовање и тумачење свеукупног историјског развоја и савременог положаја српског народа.

На систематизован начин обрађује културно историјску баштину Срба и њихов допринос европској и светској култури и цивилизацији.

Српска енциклопедија обрађује културу, њене особености, достигнућа, развој, живот, обичаје, менатлитет, религију и друге вредности српског народа. Бави се достигнућима свих наука и уметности, техничко технолошким развојем.

Илустрована и детаљна Српска енциклопедија на око 13 хиљада страница енциклопедијског текста треба да обухвати све врсте знања од значаја за српски опстанак, све личности, појаве и догађаје од доласка Срба на Балкан до данас.

Будућим генерацијама пружиће реалну историјску слику о развитку и дометима српске духовности, њеним вредностима за савремни свет.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *