Представници пољско – српског пријатељства у Крагујевцу окупили се на позив Удружења „Завиша“

У сусрет Ускршњих празника, који католички верници славе следеће недеље, Удружење пољско- српског пријатељства „Завиша“ из Крагујевца, које ради уз подршку Националног савета пољске националне мањине и Амбасаде Републике Пољске, данас је у Крагујевцу организовало дружење чланова, а представници пољске амбасаде разговарали су активистима удружења и представницима града о будућим заједничким активностима.

У сусрет највећем хришћанком празнику, Ускрсу који за вернике католичке цркве ове године према Грегријанском календару стиже 31. марта,  најмлађи али и  најстарији, активисти и представници пољско – српског пријатељства у Крагујевцу окупили су се на позив Удружења „Завиша“.

Малишани су бојили ускршња јаја, цртали симболе празника, подршку су пружили родитељи, као и гости програма који се организује први пут.

Удружење пољско српског пријатељства “Завиша“ из Крагујевца основано је у новембру 2023.године.

Већ је отворена школа пољског језика и традиције за децу и младе који потичу из мешовитих породица и два пута месечно у просторијама Канцеларије за младе организују програме којима је циљ очување пољског језика и културе.

Према последњим подацима у Србији живи око 2 хиљаде Пољака, док у Крагујевцу ова заједница броји 50 грађана.

Њима је од великог значаја, пружање прилике да кроз активности Удружења могу да чувају своју традицију, културу, језик и све што их везује за отаџбину – Пољску.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *