Предузетници и економисти: Помоћ и подршка у кризи су нам неопходни

Државна подршка микро и малим предузећима како би опстали после кризе биће од велике помоћи свима којима је сада веома тешко да одрже производњу и да нормално послују, кажу представници тих предузећа, пословних удружења и економисти.

Извршна директорка Националне алијансе за локални економски развој Виолета Јовановић каже да према истраживању које су спровели очекују да ова криза остави последице на привреднике и да су мере које је најавио председник Александар Вучић кључне како би се сачувала економија.

„Урадили смо истраживање међу својим чланством и на узорку од 110 испитаника је потврђено оно што смо претходно индентификовали у разговору са другим пословним асоцијацијама, а то је да у овом тренутку не постоји ниједан представник привреде који не очекује да ова криза остави озбиљне последице, које ће се осетити у наредних шест до 12 месеци.

Унија послодаваца Србије позитивно оцењује мере државе за помоћ предузећима наводећи да је то више од онога што је удружење очекивало, а посебно наглашавају значај подршке микро и малим фирмама.

Држава издваја 700 милиона евра за подршку микро и малим предузећима како би њихов бизнис опстао после кризе коју је изазвао вирус корона, а подстицај ће добити сва она предузећа која нису отпустила више од 10 одсто радника, као и да ће сви који су раднике запослили, држава гледати да награди.

У Унији послодаваца кажу за Танјуг да су њихови захтеви држави били много скромнији од оног што је држава понудила.

Пакет економских мера је добар и неизбежан, пошто без подршке државе бизнис у ситуацији изазваној епидемијом корона вируса не може да опстане, изјавио је економиста Горан Николић. Каже да је предвиђени пакет у ускладу са оним што ради већина држава у свету, а посебно европских и САД, а то је помоћ бизнису.

Николић тврди да ће банке бити мотивисане да уђу у једно обимније кредитирање у кризном периоду због гарантног фонда, јер „на крају, ако привреда пропадне, онда се и банкама добро не пише“.

Мислим да ће се ту наћи неки модус као што је било 2008. и 2009. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *