Предвиђено поскупљење ТВ претплате

Претплата за РТС и РТВ биће 50 динара скупља, предвиђено је Предлогом закона о изменама закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис.

У образложењу предлога закона наводи се да је, „полазећи од статистичких података о просечној заради и висини пензија у Србији, високих иницијалних трошкова штампе и дистрибуције рачуна и несразмерно високих трошкова код покретања поступка наплате ненаплаћених потраживања са једне стране и потребе обезбеђења услова за несметано обављање основне делатности јавних медијских сервис, са друге стране, као најцелисходније предложено решење да се у периоду од 1. јануара 2016. године до 31. децембра 2025. године јавни медијски сервиси делимично финансирају из буџета Републике Србије, а делимично из таксе за јавне медијске сервисе, која би се наплаћивала преко рачуна за утрошену електричну енергију, који обезбеђује високи степен наплате таксе“.

Имајући у виду пораст свих трошкова пословања јавних медијских сервиса изазваних макроекономским кретањима и глобалној економској ситуацији, чињеници да постојећа такса коју грађани плаћају 299 динара месечно, као и да је висина таксе на нивоу од 2020. године, предлаже се да се висина повећа на 349 динара месечно, што је номинално увећање од 50 динара месечно, наводи се у образложењу предлога закона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *