Преминуо књижевник Владимир Јагличић

Дана 7. априла 2021. године, у 60-тој години, преминуо је књижевник, преводилац и књижевни критичар Владимир Јагличић.

У својој професионалној каријери радио је као секретар Основне школе „Ђура Јакшић“, заменик главног уредника часописа „Погледи“, новинар-репортер листа „Независна светлост“.

У периоду од 2004. до 2011. године био је директор Спомен-парка „Крагујевачки октобар“ где је дао значајан допринос успешном раду Установе и очувању свих традиционалних манфестација.

Такође је покренуо и културно-уметничку манифестацију „Бдење“, која се од 2006. године одржава ноћ уочи сваког 21. октобра. Од 2011. радио је у Народном музеју у Крагујевцу као библиотекар и уредник појединих музејских издања.

Објавио је преко 20 збирки песама, уређивао српске антологије поезије. Објавио је романе „Старац са Пиваре“, „Холендери“, „Месојеђе“ , „Светлост очију“ , и „Пацов“.

Награде Милош Црњански, Бранко Миљковић, Свети Сава, Октобарска награда, Златно перо Русије, Најбољи аутор новог миленијума у Москви, Ђурђевданска награда, Змајева награда Матице српске, Жичка хрисовуља само су нека у низу признања које је Јагличић добио за књижевно стваралаштво.

Преводио је бројна књижевна дела са руског, француског и немачког језика.

Аутор је поеме „Књига о злочину“ која је изведена на Великом школском часу 2000. године.

Са тугом и жалошћу колективи Народног музеја у Крагујевцу и Спомен-парка „Крагујевачки октобар“ опраштају се од свог дугогодишњег колеге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *