Преминуо Љубомир Убавкић Пендула

Доајен српског и крагујевачког глумишта Љубомир Убавкић Пендула преминуо је у 86 години. 

Један од најпопуларнијих глумаца некадашње Југославије остаће упамћен по бројним позоришним, телевизијским и филмским улогама, које су га сврстале у једног од најбољих глумаца – комичара подједнако поштованог и од критике и публике.

Комеморација поводом смрти Љубомира Убавкића биће одржана сутра у Књажевско српском театру.

Вољени Крагујевчанин Пендула биће сахрањен у суботу 21. октобра на Варошком гробљу.  Југословенски  Фернандело, како је већ на почетку своје раскошне и богате каријере понео надимак, Љубомир Убавкић Пендула рођен је 13. јануара 1931. године у Оточцу.

Из родне Лике у Крагујевац стиже са породицом са седам година у предвечерје Другог светског рата.

После завршене Прве мушке гимназије у крагујевачком театру оствариће небројене улоге, заиграће у најважнијим представама. Раскошан таленат одмах је прешао локалне границе, али и уметничке форме.

Подједнако успешан на великом, али и малом екрану, убрзо постаје један од омиљених глумаца у целој некадашњој Југославији.

Маестрално је оживљавао малог човека, пуног духа какав је и сам био Пендула. Публику је занимало одувек откуд надимак? Анегодта још из школских клупа води нас у епизоду да је на часу француског језика дословно како је исписано шапнуо другу што је он и поновио…

Та биографска прича одредиће не само надимак, већ и смисао ка хумору који ће остати до краја живота присутан у једном од највећих глумаца 20 века које је Крагујевац имао.

Колико је Пендула био посвећен глуми сведочи и чињеница да је свој широк глумачки спектар оплеменио и обогатио похађањем чувене школе пантомиме у Паризу Марсела Марсоа.

У матичном крагујевачком театру играће све до пензије. У домове, али и срца Југословена ушао је са улогама у радо гледаним драмама и серијама попут „Левака“, серије „Самци“, „Грађана села Луга“, „Незаобилазног Арчибалда“, „Молера“, „Врућег ветра“, „Отписаних“, „Позоришта у кући“, „Више од игре“, „Повратку отписаних“, „Срећним људима“ и многих других. Љубитељи позоришта памте га у „Ожалошћеној породици“, „Злој жени“, „Лажи и паралажи“, „Мистер долару“, „Доктору Шустеру“. Понео је највеће награде за свој несвакидашњи комедиографски стил попут Златног ћурана, Нушићеве награде за животно дело, статуете и прстена Јоакима Вујића.

Доајена глумишта Љубомира Убавкића Пендулу и држава је доделом националне пензије уврстила међу људе који су у 20. веку пружили драгоцен развој уметности и глумачког стваралаштва.

Пендула је сасвим сигурно један од највољенијих Крагујевчана. Знао је да нас засмеје, орасположи, па зато и не чуди што је на вест о његовој смрти град неподељено реаговао. Са искреним тужним уздахом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *