Превенција ХИВ-а код особа МСМ популације

Институт за јавно здравље „Батут“ и крагујевачки Институт за јавно здравље, у сарадњи са цивилним сектором и невладином организацијом „Стабло“, спроводе истраживање у оквиру програма превенције ХИВ-а код особа МСМ популације, које су на одслужењу кривичних санкција у окружним затворима.

На презентацији која је одржана у Крагујевцу представљени су досадашњи резултати пројекта и најављено укључивање затвореника у Петровцу у наредну фазу пројекта.

На првом округлом столу представљени су резултати пројекта који су током 2019. и 2020. године прикупљани од стране Института за јавно здравље Крагујевац и невладине организације Стабло.

Резултати показују да је неколицина испитаника који су учествовали у истраживању, а били су на издржавању затворске казне, заражено ХИВ-ом, а да то нису знали.

Циљ овог пројекта је успостављање бољег сервиса услуга за осетљиве категорије становништва.

Активности које ће се у наредној фази пројекта обављати су израда и дистрибуирање нових едукативних материјала који ће се проследити особама на одлужењу затворске казне, као и промовисање раног откривања болести кроз акције и затворске трибине.

Један од задатака овог пројекта до краја године је да се у акционе планове и документа која су везана за јавно здравље града Крагујевца уврсти и ова циљна група.

Пројекат финансира Глобални фонда за превенцију ХИВ-а, туберкулозе и маларије из Женеве.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *