Превенција и саветовање најбоља борба против ХИВ-а

ХИВ инфекција и даље педставља једну од најопаснијих болести од које је ове године у Србији оболело више људи него претходне.

Једини начин спречавања ширења ове болести је превенција, али и тестирање.

У Институту за јавно здравље Крагујевац, грађани могу да добију све стручне информације о овој, али и другим полно преносивим болестима.

Од када је забележен први случај ХИВ-а у свету па до данас, у нашој земљи званично је регистровано више од четири хиљаде инфицираних.

Највећи број умрлих од последица АИДС-а је узраста од 30 до 49 година, а највећи проблем представљају особе које и не знају да су инфициране, па на тај начин ненамерно преносе инфекцију другима.

Број заражених је вишеструко већи од броја регистрованих пацијената оболелих од ХИВ-а.

Саветовање и тестирање су кључни, наводе у Институту за јавно здравље Крагујевац, у оквиру кога постоји Саветовалиште за ХИВ.

Драстично мањи број људи се током пандемије Корона вируса тестирао на ХИВ што је један од разлога да је почетком 2022. године забележен рекордан број новозаражених.

Ни деца нису заштићена од инфекције јер се вирус лако преноси са мајке на дете, што је био разлог покретања програма превенције уз помоћу кога је до сада више од четдесеторо деце рођено без преноса инфекције, иако су мајке биле ХИВ позитивне.

Поред првенције, циљ Саветовалишта је и да едукују младе.

Основни ризици за преношење ХИВ-а су сексуални односи без заштите, контактом оштећене коже са зараженом крвљу, као и употреба коришћеног прибора приликом тетовирања или пирсинга.

Саветовање у Институту за јавно здравље Крагујевац је добровољно, поверљиво и бесплатно, док се само поједине анализе које се односе на полно преносиве болести додатно наплаћују.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Превенција и саветовање најбоља борба против ХИВ-а”

  1. Dobar dan zanima me gde se može kod vas na hiv testirati i da li mogu da se testiram na hiv ako je prošlo godinu dana od odnosa.pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *