Превенција започињања пушења кроз едукацију ученика

Центар за промоцију здравља крагујевачког Института за јавно здравље организовао је у Основној школи „Мирко Јовановић“ предавање за ученике седмог разреда на тему превенције пушења код младих.

Програм има за циљ промоцију здравих стилова живота, а реализује се уз сарадњу са основним школама.

Стална едукација младих на свим нивоима образованих установа, као и становништва и спровођење медијских кампања може значјно да смањи употребу дувана.

Због тога Институт за јавно здравље Крагујевац организује едукативна предавања за основце која имају за циљ превенцију пушења код ученика.

Једно од предавања организовано је и у Основној школи “Мирко Јовановић“, а ученицима је предочено колико је штетно конзумирати цигарете и излагати се дуванском диму.

Претпоставка је да ће рана едукација о штетним ефектима конзумирања цигарета по здравље смањити број оних који ће почети да пуше у доба адолесценције и учврстити став младих да је пушење у том узрасту неприхватљиво.

Ипак, већина ученика је свакодневно изложена дуванском диму у затвореним просторијама.

У оквиру овог програма ђаци ће током школске године добити информације о штетним ефектима активног пушења и изложености дуванском диму по здравље не само појединаца, већ и породице.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *