Пријем за учеснике „Златне искре“

Историја позоришне сцене у Крагујевцу има најдужу историјску и културну традицију у земљи, с обзиром на то да су прве позоришне представе у Србији, јужно од Саве и Дунава, заигране управо у крагујевачком театру пре тачно 200 година.

Најмлађе градско позориште за децу оправдало је своју значајну улогу, не само у локалним, већ и међународним круговима културе.

То је закључено поводом успешне организације 20. јубиларног фестивала Златна искра који се вечерас завршава.

На овогодишњем међународном луткарском фестивалу Златна искра учествовало је девет позоришта из иностранства и позориште из Београда Душко Радовић.

Гости су поред извођења представа провели неколико дана у нашем граду а домаћини су им били чланови Позоришта за децу Крагујевац.

У Свечаном салону Скупштине града приређен је пријем за учеснике престижног међунарно признатог фестивала – Златна искра, који је један од најважнијих фестивала у овом делу Европе.

Учесници су дошли из разних крајева света.

Tу су и стари пријатељи. Кинески ансамбл седми пут наступа на Златној искри док је Грцима прво представљање у Крагујевцу на овогодишњој јубиларној 20. Златној искри.

Директорка позоришта за децу Јелена Стојановић Патрногић оценила је да је позориште оправдало сјај јубилеја уз констатацију да жири има тежак задатак да прогласи најбољу представу од девет приказаних.

Гости су запазили високу професионалност у организовању фестивала, а уметници из Кине изразили су задовољство због поновног сусрета са Крагујевчанима.

Овом приликом упутили су позив на Међународни луткарски фестивал у Шангају.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *