Принос јабука у Шумадији за 10 одсто мањи од просека

Oвогодишњи род јабука у Шумадији за 10% је мањи од просечних приноса.

Поред шљиве, јабука је за наше подручје најзаступљенија воћна врста чија се берба приводи крају.

Ова година за јабуку била је јако специфична због временских услова који су утицали на род и отежавали посао воћарима.

Доста кишних дана утицало је на појаву биљних болести, а јабуке које воћари нису адекватно заштитили од болести вентурија имају оштећења. Самим тим проценат плодова који иду у прву класу је значајно смањен.

Тренутно јабука није скупа, али се, у наредном периоду у зависности од отварања ино тржишта, очекује прихватљивија цена, са којом ће пољопривредни произвођачи имати позитиве економске ефекте.

Оно што је добро за пољопривредне произвођаче јесте повећање субвенција од Министарства пољопривреде и то за осигурање усева и животиња која регистрована пољопривредна газдинства могу да користе.

Пољопривредни радови у вишегодишњим засадима воћа, после завршетка бербе настављају се применом агротехничких мера: ђубрење, обрада засада и у зависности од површине почиње резидба, чије је оптимално време фебруар, или март, а због обима посла и раније.

Извештава новинарка РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *