Припрема два региона – обједињавање туристичких ресурса

Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља организовала је радионицу на тему туризма, која је део пројекта “Припрема два региона”.

Циљ пројекта је формирање Регионалног туристичког производа како би се објединили туристички ресурси Шумадије и Поморавља.

Експерти из Словеније и Туристичких организација Шумадије и Поморавља заједнички воде радионицу, коју финансира Швајцарска развојна агенција у вредности од 230 хиљада швајцарских франака.

“Припрема два региона” назив је пројекта који ће у наредном периоду реализовати Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.

У плану је оснивање Дестинацијске менаџмент организације, дефинисање туристичког простора и техничке подршке субјектима који продају дестинације.

Циљане регије су 7 општина у Срему и 13 општина у региону Шумадије и Поморавља.

Пројекат треба да допринесе да региони буду дефинисани, препознати, организовани и промовисани као туристичке дестинације, подједнако атрактивни домаћим, али и страним туристима.

Шумадија и Поморавље поседују низ атрактивних туристичких локалитета који никада нису систематизовани.

Зато је и циљ пројекта формирање стратегије туризма, израда планова и издвајање производа који могу да се пласирају туристима.

Гости радионице су и експерти из Словеније који су говорили о плановима и развоју туризма два подручја али и о дестинацијском менаџменту.

Другог дана одржана је регионална радионица на којој су представљена искуства и примери добре праксе у области туризма којој је присуствовало преко 40 учесника. Сеоско домаћинство Лукић, из села Овсиште, домаћин је скупа.

Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, поред пројекта “Припрема два региона”, ради на још три пројекта која се базирају на јачању конкурентности произвођача вина из Шумадије, затим пројекту “Шумадијска Шљива” и на унапређењу економског и друштвеног положаја жена у руралним подручјима Шумадијског и Колубарског округа.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *