Припреме за грејну сезону

До почетка грејне сезоне остало је још око месец и по дана, па су припреме за грејење у току, бар код оних домаћинстава која се не греју на гас или нису прикључени на топлану. 

Уколико као огрев користите дрва, за њих ћете морати да издвојите од 40 до 45 евра, колико кошта метар.

Многа домаћинства увелико праве рачуницу за одабир најјефтинијег енергента. Да ли ће се грејати на дрва, угља, пелет, струју или гас одлучиће цена.

Упоредне анализе цене енергената показују да ће гас, по свој прилици, и ове зиме бити прави избор за грејање, као што је био случај прошле године.

Кубик гаса код „Србијагаса“, кошта 32,28 динара и убедљиво је најјефтинији.

Грађани који се греју преко градске топлане за стан од 50 квадрата у просеку требало би да издвоје 4.340 динара месечно.

Угаљ вреоци кошта око 12.000 динара, колубара 7.000, костолац нешто мање од 8.200 динара, док је за метар дрвета потребно издвојити од 40 до 45 евра.

Пелет од букве кошта 23 хиљаде динара, док је тона брикета хиљаду динара скупља.

Они који одлуче да се греју на струју, киловат у плавој зони, према подацима ЕПС-а плаћаће 7,83 динара, у црвеној 15,65, а вишој плавој 17,89 динара.

Зелена и плава нижа зона у упоредној анализи трошкова нису узимане у обзир, јер би се приликом грејања изашло из оквира тих зона, што значи да би грејање било скупље него што те зоне предвиђају.

С обзиром на то да већина европских држава не троши струју за грејање, наша земља последњих година и води политику одвраћања грађана од коришћења електричне енергије као енергента.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *