Проба државне матуре у априлу

У априлу идуће године, друга генерација средњошколаца полагаће пробу државне матуре.

Тест из српског језика и математике, први пут полагаће сви ученици четвртог разреда свих гимназија и средњих стручних школа у Србији, а задаци ће бити исти за све кандидате.

Пробна државна матура је наредни корак ка увођењу државне матуре у образовни систем.

Свршени средњошколци решаваће испитна питања из матерњег језика, математике и општеобразовних предмета, а у складу са фондом часова који ђаци имају.

Први пут будући акдемци имају могућност да, поред српског и математике, бирају још један обавезни предмет који ће полагати, или више изборних да би могли да конкуришу за упис на више школе или високошколске установе.

Процене су да ће, полагањем државне матуре у 2023/24. години, ученицима први пут бити обезбеђен директан проход на неки од факултета.

Како би додатно мотивисали ђаке да се добро припреме за полагање државне матуре, надлежни из Министарства просвете, науке и технолошког развоја најављују подстицајне мере.

Разматра се могућност да се ученицима који одлично ураде тест, тај резултат рачуна као једна од оцена из одређеног предмета.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *